Art Nouveauboek

Ruim 15 jaar geleden ontstond mijn interesse in Art Nouveau. Als keramist raakte ik geïnteresseerd in de verschillende toepassingen van keramiek aan gevels van gebouwen. Rond 1900 werden niet alleen geglazuurde bakstenen gebruikt, maar ook tegeltableaus ontworpen, die in allerlei uitvoeringen, sectiel en cloisonné, de gevels van gebouwen sieren. In combinatie met glas-in-lood en de vaak florale vormen van houtsnij- en smeedwerk, voldoen deze bouwwerken aan het begrip SCHOONHEID.
Toen bleek dat hierover nog geen boek bestond ging mijn fotografiebloed harder stromen Vier jaar geleden ontstond het plan een boek samen te stellen over deze bouwdecoraties. Het plan werd enthousiast opgepakt door Jalf Flach, een gepassioneerde Art Nouveau kenner die de teksten in het boek voor zijn rekening zou nemen.
In eerste instantie was het idee om Art Nouveau bouwdecoraties in Nederland, België en Duitsland te beschrijven. Al gauw bleek dat alleen al de bouwdecoraties zoals die rond 1900 werden toegepast in Nederland voldoende materiaal op zou leveren. Onze aandacht gaat vooral uit naar de relatief onbekende Art Nouveau die in Nederland ook nog steeds te vinden is. Voor de fotografie en interviews met bewoners zijn we van Usquert tot Maastricht op heel bijzondere, onbekende locaties geweest.
Ons team werd bovendien nog versterkt met een vakkundig en toegewijde grafische vormgeefster en iemand die de teksten taalkundig nog eens op een goudschaaltje woog. Door deze gezamenlijke inzet wordt het een lijvig boekwerk van ruim 280 pagina’s (afm. 30 x 30cm).
Het boek beschrijft bouwdecoraties van ruim 50 locaties in alle provincies van Nederland. Medio 2022 verschijnt het boek.
Hierbij treft u al een voorproefje aan.

Bent u geïnteresseerd om het boek te sponsoren ? Dit kan al vanaf een bedrag van € 200,- . 
Vul dan hieronder uw gegevens in.