De eindeloze mogelijkheden met engobes

13 februari 2021

Graag werk ik met engobes. Het boeiende aan dit materiaal is dat het gewoon een, al dan niet ingekleurd, kleipapje is waarmee je decoreert. Het zijn de eerste tekeningen uit de menselijke geschiedenis die gemaakt zijn (vaak op rotswanden) met gekleurde aarde. Vaak gewone handafdrukken, jachttaferelen of afbeeldingen uit het dagelijks leven. Het mooie van engobe is dat je het op je werk kan aanbrengen voordat de klei gebakken is, je kan ook in de engobe krassen. Als je zelf engobe maakt kun je de kleuren beïnvloeden door het percentage kleurpigment dat je toevoegt aan de kleipoeder te variëren. Je krijgt een verloop van tinten zoals te zien is op de foto’s. Omdat de proefplaatjes met klittenband vastzitten kun je combinaties maken met verschillende engobe proefplaatjes. Vervolgens ga je die kleuren engobes in emmertjes aan maken en met lapjes katoenen stof breng je de engobe aan op je werk. Door deze techniek ontstaan grillige patronen van laagjes kleislib. Je krijgt als het ware 3D decoratie met engobes door de laagjes die op elkaar liggen en gedeeltelijk hechten aan de ondergrond.

Hoe kom ik mijn tijd door tijdens de lockdown

30 januari 2021

Naast het werken aan mijn website en Art Nouveauboek ben ik aan het onderzoeken naar de mogelijkheden van Saggar firing. In het kort komt deze techniek hierop neer: brandbare materialen doe je samen met het werk in een keramische pot (saggar). Deze pot stook je op in een elektrische oven tot ongeveer 950 °C. De meegestookte materialen, zoals hooi, houtkrullen, kokosvezel, bananen, ijzeroxide of kobaltcarbonaat bepalen het eindresultaat. Hoe het uit de oven komt is iedere keer weer een verrassing. In het tweede deel van het cursusjaar gaan we bij Cultura met de cursisten deze techniek uitvoeren.

Gezocht: een uitgever voor ons Art Nouveauboek

22 januari 2021

We zijn inmiddels ver met ons boek over bouwornament uit de Art Nouveau periode. De foto’s zijn gemaakt en de tekst die door Jalf Flach wordt geschreven is ook bijna klaar. In eerste instantie hadden we het plan om de Art Nouveau architectuur van België en Nederland te beschrijven. We hebben een conceptboek samen gesteld van een aantal hoofdstukken. De tekst is gecorrigeerd door neerlandicus Wim Polet en het geheel is grafisch vormgegeven door Marion van der Lee. Echter, gezien de hoeveelheid beeldmateriaal die we van Nederlandse bouwornamenten hebben verzameld gaat het eerste deel waarschijnlijk alleen over de Nederlandse situatie. We zitten nu in de fase van het vinden van een geschikte uitgever.

Waar een lockdown al niet goed voor is.

15 Januari 2021

Al lange tijd was ik ontevreden over mijn website en dan doet zich een lockdown voor waarbij je voor lange tijd aan huis gekluisterd bent. een ideaal moment om de website nieuw leven in te blazen. Deze keer een site waar ook fotografie een belangrijke plaats inneemt, een hobby die voor mij heel belangrijk is. Op deze website staan bij elkaar opgeteld bijna duizend foto’s, omgerekend  zijn dat acht seconden van mijn leven (als je een foto neemt met een gemiddelde sluitertijd van 1/125 seconde).