Art Nouveau boek

Al jaren ben ik geïnteresseerd in Art Nouveau architectuur. Wat mij vooral boeit zijn de verschillende toepassingen van keramiek aan gevels van gebouwen die rond 1900 werden gebouwd. Niet alleen kun je nog de geglazuurde bakstenen zien uit die periode maar ook tegeltableaus in verschillende uitvoeringen. In combinatie met smeedwerk, stucwerk, glas in lood en houtsnijwerk veranderden de architecten gebouwen in ware kunstwerken. Een boek hierover bleek niet te bestaan. Samen met de gepassioneerde Art Nouveau kenner Jalf Flach ontstond het plan om hier verandering in te brengen. Hij nam de teksten voor zijn rekening en ik de fotografie. Ons team werd versterkt door de vakkundige grafisch vormgeefster Marion van der Lee en de toegewijde neerlandicus Wim Polet. Zo ontstond het boek ‘Bezielde schoonheid, Art Nouveau bouwdecoraties in Nederland’. Onze aandacht gaat vooral uit naar de relatief onbekende Art Nouveau die in Nederland ook nog steeds te vinden is. In dit boek vindt u bouwwerken van verschillende aard terug op ruim 50 locaties in 11 Nederlandse provincies.

Het boekwerk van  288 pagina’s (afm. 30 x 30cm), met meer dan 900 foto’s is te bestellen via onderstaande link         (€ 39,50 incl. verzendkosten). (shipment within EU €5 – €10 fee, depending country of destination)

Reacties van Lezers

Dhr. C. v V. te B

Het boek is nog mooier dan ik had verwacht. Prachtig om te bekijken, om te bestuderen en de toelichtingen erbij te lezen! Wat een fijne vormgeving. Wie zoiets koopt of krijgt, heeft direct (figuurlijk en letterlijk) een groot bezit. Mijn complimenten!

Mevr. C. v d O. te E

Wat een prachtig boek. Je ziet de zorg die eraan besteed is. Alles duidelijk gerubriceerd. Prachtig kleurrijk en ik ben ook stil van de prachtige ontwerpen van velerlei aard. Tot nu toe de plaatjes bekeken. Straks de teksten aan de beurt. Wim een groot compliment voor het prachtige eindresultaat. Het moet ontzettend veel werk zijn geweest.

Dhr. G. v B te E

Wat een boek! Prachtig !!Ik heb het nog niet uit, maar lees en kijk steeds een paar bladzijden. Wat een schoonheid en wat een bezieling door de wijze waarop alles is gepresenteerd. Je hebt me ooit verteld dat fotografie je ‘tweede beroep’ is – het is vakwerk wat je levert !! Ik geniet er echt van om het boek in handen te hebben – een gewichtig boek in twee betekenissen. Wim, van harte gefeliciteerd met deze prachtige uitgave, een uitgave waar je trots op mag zijn.

Dhr. F. W. te DH

Heden ontving ik een omvangrijk boekwerk over bovengenoemd onderwerp van de hand van fotograaf Wim den Hertog en VVNK lid Jalf Flach. Ik kan jullie dit boek van harte aanbevelen. Het is een prentenboek met oogstrelende (ook paginagrote) kleurenfoto’s op elke pagina. Alle provincies komen aan bod met middelgrote en kleine provincieplaatsen waar ik nog nooit ben geweest. 

Dhr P. d H. te G

Het boek ziet er gewoon fantastisch uit. Een schat aan informatie en inderdaad schoonheid. Mooie foto’s, inhoudsvolle tekst, hier is een kenner aan het woord. Fascinerend dat je het zo gek niet kunt bedenken, of voor elk beroep of persoon kon de art nouveau stijl zodanig toegepast worden dat je er zowel het eigene van de opdrachtgever als de trouw aan de stijl in kunt teruglezen. Ik denk dat de bandbreedte van toepasbaarheid (op voorwerpen, meubelen, interieurs, exterieurs enz. ) van de jugendstil vergelijkbaar is met de eveneens universeel toegepaste vormgeving van de gotiek. 

Dhr. A. W. te H.

Wil jou en Jalf hartelijk danken voor de toezending van het boek. Hulde voor de liefdevolle wijze waarop jullie beiden dit onderwerp hebben behandeld. 

Mevr. P. K. te O.

Vandaag heb ik vroeg op de avond het boek ‘Bezielde schoonheid ‘ ontvangen.

Wat is het mooi geworden! Prachtige foto’s, die inspireren om de gebouwen te gaan bezoeken. Fijn, dat er adressen bij staan vermeld.

Dhr  D. L. te D

Prachtig!

Het sluit heel goed aan bij de gedachte van Art nouveau: een totaal kunstwerk.

Het klopt helemaal: prachtige foto’s, goede teksten, sterke opmaak, mooie illustraties.

Goed papier en goed gedrukt, mooi formaat. 

Heel goed gelukt, alles klopt!

In de media

RD zaterdagbijlage 22 oktober 2022 (-1-)

RD zaterdagbijlage 22 oktober 2022 (-2-)

RD vervolg -3-

A

Bennekoms nieuwsblad

Aalten Vooruit

Gelders Dagblad

Vereniging Vrienden Nieuwe Kunst

Herenhuis